+359886575720 / +359882272125

инж. Мария Райчева

Родена в София. Има повече от 30 години професионален опит. По професия е строителен инженер, специалност "Промишлено и гражданско строителство", профил "Конструкции", завършила през 1978г. Като проектант е работила в АД "Балканкар" и зад граница – в "Инженерно бюро за строителна статика и строителни конструкции", Фрайбург, Германия. Образование и квалификация:
  • Има завършена следдипломна квалификация по "Управление и организация на фирма" в УНСС от 1994 г. - дипломиран стопански ръководител.
  • 2001 г. - Управление на публичното договаряне (правила на ЕС и СБ) - диплома;
  • 2003 г. - Управление на публично договаряне в строителството (Фидик) - диплома, в София 2008 г. - обучение със сертификат по обществени поръчки - (част от профессия "Икономика") към Центъра за обществени поръчки.
Професионален опит:
  • Опитът й с международни програми и публично договаряне започва през 1994г. в Министерството на труда и социалните грижи – Група за управление на проекти (ГУП) по Програма Фар при централизирана система за управление;
  • През годините е работила като експерт по търгове/мениджър по договаряне в програми и проекти, финансирани и изпълнявани по правилата на Световна банка, ПРООН, Европейски съюз и др. международни институции, както и по българското законодателство. Има опит и в договаряне и мониторинг на изпълнението на международни договори за строителство по ФИДИК;
  • Главен инженер в Проект "Красива България", финансиран от ЕС и ПРООН;
  • От юли 2005 г. до март 2010г. е била началник отдел "Търгове и договаряне" в Главна дирекция "Европейски фондове, международни програми и проекти" - Изпълнителна агенция по Програма Фар и Управляващ орган по Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси". За тези 5 години по Програма Фар 2003-2006 г. са сключени 857 договора, от тях - 722 за безвъзмездна финансова помощ, общ процент на договаряне 93%, като от 2007г. процедурите на договаряне са изцяло по българското законодателство.
  • От март 2010 до септември 2011 г., инж. Райчева е началник отдел "Енергийна ефективност и климат" в Министерството на икономиката, енергетиката и туризма.

Лектори

Д-р Марина Желябова

Д-р Кирил Пенчев

Екип от лектори и експерти ЗБУТ

Гл. ас. д-р инж. Росица Накова

Хилда Христова

Христина Христова

Екип от лектори

Снежана Иванова

Иван Вълев

Доц. д-р. инж. Димитър Баев

Д-р инж. Надя Николова-Деме

Лияна Аджарова

Инж. Снежана Тодорова

Д-р инж. Здравко Георгиев

Огнян Младенов

Христо Христов

Мартин Войнов

Методи Нейков

Петър Петров

Детелина Великова

Весна Ненчева

Сандра Алексиева

Орлин Баев

Дора Прангаджийска

Андриан Георгиев

Д-р Райна Стоянова

адв. Станислава Стоицева

Доротея Никова

Жюстин Томс

Николай Дерилов

Борислава Борисова

Иван Карапенев

Даниела Анева

Д-р по икономика Таня Ангелова

Мария Цветанова

доц. д-р Албена Танева

Йордан Димитров

Калоян Стефанов

Димитър Благоев

Калоян Харалампиев

Красимир Вълчев

юрисконсулт Асен Илиев

инж. Мария Райчева

доц. Мария Славова

Пепа Хаджиева

проф. Тодор Танев

съдия Весела Павлова

д-р Димитър Софиянски

доц. д-р Милена Стефанова

инж. Веселин Попов

адв. Светлана Нейкова

Иван Нейков